“… Ali Baba ve Kırk Haramiler masalındaki ‘açıl susam açıl’ gizli parolası tuhaf veya önemsiz görünebilir. Ancak, … susam tohumunun seçimi bir tesadüf değildi. Antik Orta Doğu’da susam yağı hem yiyecek hem de ilaçtı ve James Mosely’e göre, mağaranın anlatılmamış zenginliklerinin açığa çıkması, susam tohumlarının olgunlaştığında, yaylı bir kilidi andıran bir patlama sesiyle açılması gibiydi…”
-ruby hamad
senin için rakının en iyi mezesi nedir diye sorsanız “açık ara hibeş” derim. tamamen antalya’ya mahsus diye bildiğim tahin bazlı bu meze eşsizdir. bir anlamda humustan nohut çıkardığınızda geriye hibeş kalır ve benim için humustan kesinlikle daha iyi bir mezedir.
muhtemelen tahinin antalya mutfağındaki yerini biliyorsunuzdur; hibeş, üzerine eklenen tahinle servis edilen piyaz ve kabak tatlısı bir yana en son çocukluk yıllarında yediğim babata (tahin ve susamla yapılan bir kek) bu kültürün benim bildiğim en önemli yiyecekleri. özellikle 19. yüzyılın sonlarına doğru mısır’ın dimyat bölgesinden antalya’ya göç edenlerin tahin kullanımını beraberlerinde getirdikleri söyleniyor.
ben tahini tatlı yemeği sevmiyorum; benim için tuzlu mezelerin ve hamur işlerinin malzemesidir o. hamurişi deyince aklıma burdur’un tahinli, karanfilli ve cevizli nokulu geldi; bu nefis çöreğin tarifini de bir ara burada vereyim.
dün hibeşi yaptığımda “artık mecburen rakı içeceğiz” dedim ve içtik elbette. bence bu mezeyi denemelisiniz!
yukarıdaki alıntının kaynağı için tıklayınız.
malzemelerim;
– bir su bardağı tahin
– 1,5 limon suyu (daha ekşi isterseniz miktarı artırabilirsiniz)
– iki diş sarımsak
– bir tatlı kaşığı kimyon
– bir tatlı kaşığı acı pul biber
– üç yemek kaşığı zeytinyağı
– ılık su
– tuz
nasıl yaptım;
– tahin geniş bir kabın içine aldım.
– ezilmiş sarımsak, baharatlar, tuz ve limon suyu eklenerek karıştırdım.
– limondan dolayı tahin hafifçe kesildi ve katılaştı; bu nedenle yavaş yavaş ılık suyu ekleyerek elektrikli çırpıcı ile düşük ayarda pürüzsüz bir hale gelene kadar çırptım.
– servis tabağına aldım; toz kırmızı biber ve taze biberiye ile süsledim.
bazı notlar;
✔ yılbaşı sofraları için güzel bir alternatif daha. şahane bir rakı mezesi olduğu gibi, çay saatlerinde ekmeğe sürülerek de yenilebilir.
✔ ilk kez biberiye ile birlikte yedim ve kesinlikle çok yakıştı 🌱🌱🌱
✔ yaparken koyulaşması, topaklar oluşması sizi endişelendirmesin; yavaş yavaş ılık su ekleyerek çırpmak kesinlikle işe yarıyor.
✔ kesinlikle hafif acı olmalı 🌶️🌶️🌶️
✔ sarımsak ve limon miktarı sizin tercihlerinize göre değişebilir. ben tahinin tadının baskılanmadığı bu ölçüyü çok seviyorum 🧄🍋
✔ bazı tariflerde zeytinyağı konmuyor ama ben tahinin tadını çok iyi dengelediği için birlikte çok seviyorum. en son üzerine de eklenebilir.