yeşil domates pilaki

sırada tam mevsimi olan bir yemek var. bu bir iki hafta içinde yaptınız yaptınız! bu yemeği öğrendiğimden beri, yıllardır yılda bir kez mutlaka yaparım ve büyük bir keyifle yerim. sevgili çağla’nın aile yemeklerinden birisiydi. tarifi yeşil domat bastısı olarak öğrenmiştim.

aslında çok basit, en sade haliyle yapardım yıllardır ama bu defa biraz araştırma yaptım ve şemsa denizsel tarifini uyguladım. kesinlikle çok nefis bir tarif. mutlaka deneyin derim. video için lütfen tıklayınız.

benim domateslerimin birkaçının içleri beklerken hafifçe pembeleşmişti. siz yemyeşil olanlarla yapın derim! son söz olarak şahane bir rakı mezesi olacağını da söylemeliyim 😉

bazı notlar;

✔ soğanlar küçük küçük değil kesinlikle piyazlık doğranmalı.

✔ domatesler iri iri olmalı. aksi durumda çok fazla ezileceklerdir.

✔ tencere derin olmalı; ben yayvan bir döküm tencere kullandım.

✔ bulgur ve yarma ile yapılan tarifler de var ama bence bu yemek pirinçle yapılmalı. çünkü buğday türevleri sebzenin tadını pirince göre daha fazla baskılıyor bence. pirinç olmasa da olur demeyin, miktarı abartmadan koyun bence.

✔ reyhan ve fesleğen inanılmaz yakışmış yeşil domateslere. zaten bilirsiniz kızarmış domatesler de fesleğen ve zeytinyağı ile nefis olur.

✔ pişme sürecini yakından takip edip ara ara karıştırmak gerekiyor. kapağı kapatıp yemeği yalnız bırakmamalıyız. rengin kaybolmaması ve domatesin domateslikten çıkmaması için bu şart. zaten çok kısa bir sürede de pişiyor.

✔ biraz soğumasına izin verin derim. yeşil domates bastısı veya burada verdiğim adıyla yeşil domates pilakisi her zeytinyağlı yemek gibi oda sıcaklığında yenmeli.

Yorum Bırakın