sevgili nuray’ın bamya mücveri

sevgili nuray önoğlu ilk kez 12 temmuz 2019’da memleketin sosyal alemine, twitter üzerinden aşağıdaki sözlerle duyurmuştu bu şahane yemeği:

Tam bamya mücveri zamanı. Afrika’da çok bilinen bir yemek (ocra fritters). İri bamyaları halka halka doğruyorsunuz, maydanoz, nane, dereotu kıyıyorsunuz, un, yumurta ve istediğiniz baharatları ekleyip mücver gibi kızartıyorsunuz. Deneyin bence. Duacım olursunuz. 🙂 En bamya yemeyiciler bile bayılarak yiyor. Bu önemli. :)) Ben nereden öğrendim? Harmattan adlı romanı çevirirken. Ocra fritters için ne diyeyim diye araştırırken baktım, bildiğin mücver. Sonra da denedim doğal olaraktan… :)))

nuray önoğlu kim derseniz; şahane bir kadın, şükürler olsun onunla yüz yüze karşılaşıp, sımsıkı sarılma şansım da oldu. yerdeniz kitapçısının yariyle birlikte sahibi, çevirmen, masal anlatıcısı… sosyal medyada karşınıza çıkacak vahalardan birisi. takip edin derim.

o gün bugündür nuray vakti geldiğinde bu yemeği hatırlatır… epey kişi de denedi ve paylaştı. zamanında ben de denemiştim ama çok düşünmeden ve özen göstermeden yaptığım için berbat bir şey olmuştu. geçenlerde tekrar paylaştığında elbette bu yemek aşdamı’na girmeli dedim ve buradayız işte!

bugün akşam yemeğinde anneme servis ettiğimde tadına baktı ve oldukça şaşırmış bir tonlamayla “eeee güzelmiş bu” dedi; anladığım kadarıyla tadı konusunda ciddi şüpheleri vardı 😉

bazı notlar;

✔ internette tarifin aslı için dolaştığımda benim yoğurt olarak kullandığım malzeme olarak “buttermilk” öneriyordu. peynir altı suyu gibi bir şey “buttermilk”. bence hafif sulandırılmış yoğurt fena olmadı.

✔ internette bulduğum pek çok tarifte, farklı yeşilliklerle değil sadece bolca taze soğanla yapılıyordu.

✔ zerdeçal hem lezzet hem de güzel bir renk için şahane bir baharat.

✔ yumurta miktarı çok fazla olmadığı için diğer mücverler gibi ağır bir tadı yok.

✔ ben elbette pişirmek için zeytinyağı kullandım; mücver için kullandığım tava sayesinde fazla yağ kullanmadan bu işi çözebiliyorum. bol yağda kızarmış hiç bir mücveri doğrusu sevmiyorum! çünkü sebzeler tadını kaybediyor.

✔ süzme yoğurt, birlikte yemek için gayet iyi bence; acı sevenler yoğurda pul biber de eklemeli.

2 Responses
  1. Doğrusu Z.cığım, senin bu tavanı porsiyon duruşu ve kızartma becerisi bakımından ben de çok başarılı görüyorum.
    Tarif nefis, annemi ikna edebilirsem, ilk fırsatta deneyeceğim. 🙂

Yorum Bırakın