maş fasulyeli soğuk ayran çorbası

soğuk ayran aşı veya malatyalıların söylediği şekliyle soğuk ayran çorbası benim mutfağıma malatyalı bir aileye gelin gittikten sonra girdi. sevgili yarim hariç bizim evin yaz yemeği favorilerinden birisidir ve sıcak günlere birebirdir 😉

yazın bol miktarda hazırlanıp buzdolabında tutulacak hazır yemeklerden birisi olarak düşünebilirsiniz bu yemeği; son derece ferah ve lezzetli.

buradaki tarif benim rahat durmayıp yorumladığım tariflerden. sultan annem yarma ve daha az miktarda koyduğu nohutla yapar ama ben burada nohut yerine yarma ile eşit miktarda koyduğum maş fasulyeli tarifi veriyorum.

bazı notlar;

✔ malatya ayranlı soğuk çorba 29 mayıs 2023 tarihinde türk patent ve marka kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış. yani soğuk ayran çorbası tescilli bir malatya yemeği.

✔ bu tür tariflerde süzme yoğurt kullanılması öneriliyor ama ben normal yoğurt kullanıyorum. bir yaz yemeğine uygun olarak kesinlikle daha hafif oluyor çünkü.

✔ bence içine her türlü yeşillik tek başına veya karıştırılarak eklenebilir; bu tamamen sizin tercihinize bağlı. nane ve fesleğeni birlikte koymak bence ferahlığı artırıyor.

✔ tahılları, özellikle de maş fasulyesini çok iyi haşlayınız. yoğurda ve soğuk bir ortama girince bir şekilde daha diri bir hale gelebiliyor tahıllar çünkü.

✔ bu çorba tek başına yenebilir veya cacık gibi bir yemek eşlikçisi olarak da düşünebilirsiniz.

4 Responses
  1. Niğde’de de soğuk çorba diye bilinir ve çok yapılır, ben de bayılırım ama yarma ile tabikisi 🙂 Erzurumlu arkadaşım ise içine aş otu diye bir şey koyuyor ve ben o otu bir türlü sevemedim…

    1. aşdamı

      kişniş değil mi aşotu dediğin şey? hakikaten zor bir baharat. kurusunu seviyorum ama tazesine bir türlü alışamadım ben de.

    1. aşdamı

      ahhhh tannurcum ne güzel burada sesini duymak. ne güzel sofralarda oturduk birlikte. ben çok özledim o sofraları. sarılıyorum sımsıkı.

Yorum Bırakın